Реимунизацията за туберкулоза (БЦЖ ваксина) и проба Манту за 11-годишните отпадат

...
Реимунизацията за туберкулоза (БЦЖ ваксина) и проба Манту за 11-годишните отпадат
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: БЦЖ не довежда до по-добър имунитет, мислим за задължителна ваксина срещу варицела

Реимунизацията за туберкулоза (БЦЖ ваксина) и проба Манту за 11-годишните отпадат от имунизационния календар на България. Намалява се и приемът на пневмококовата ваксина за деца до 6-месечна възраст от 3 на 2 дози. При децата на 12-годишна възраст се вкарва реимунизация и против коклюш към реимунизацията против тетанус и дифтерия. 
" Промените се постановат, тъй като и животът се трансформира. Никой календар не е заледен във времето. Според това, какъв опит се натрупа у нас и на открито и по какъв начин се трансформира заболеваемостта ние се опитваме да го създадем подобен, че да е най-ефективен ", изясни националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев в изявление за bTV.
" Заболеваемостта от туберкулоза у нас исторически е измежду най-високите по доста аргументи - обществени и здравни. Но истината е, че особено при туберкулозата едно от доста положителните достижения е, че в границите на 10 години заболеваемостта понижа над два пъти.  Така че никога не може да се приказва за наклонност за увеличение, в противен случай - наклонността е за доста бързо и сензитивно понижаване. ", добави още той.
В отговор на въпрос за какво се постанова корекцията в календара за 11 годишните доктор Ангел Кунчев отговори:
" Защото няма никакви научни доказателства, че тези инспекции с Манту и по-късно БЦЖ-ирането дават по-голяма сигурност. Напротив - има задоволително насъбран опит, който демонстрира (конкретно опитът на Европа) - две трети от страните в Европа въобще не вършат туберкулозна ваксина. Останалата една трета от страните са главно от Централна и Източна Европа вършат една, единствено две страни - две, ние бяхме единствените в Европа, които имахме пет приема. Това не довежда до по-добър имунитет, не довежда до по-голяма сигурност , а единствено до спомагателна работа за общопрактикуващите лекари, терзания за родителите. Самата проба Манту е характерна за разлика от всички останали и когато не се извърши, както би трябвало доста постоянно дава погрешни резултати и се постанова да се БЦЖ -ират деца, които имат имунитет. Фактически осъществяването не е напълно тъкмо. По никакъв метод отпадането на тази проба не анулира опцията, който и да е в случай че има подозрения да я назначи и направи при експерт в тубдиспансера ", изясни доктор Кунчев.
За пневмококовата ваксина той разясни, че обстановката е сходна: " Повечето страни работят на правилото 2 приема на имунизацията плюс една реимунизация , което се оказва при проучванията, че дава безусловно идентичен имунитет, както при използването на 3 плюс 1. "
" През последните 10 години непрестанно следим, че коклюшът стартира да се възражда не толкова в детската възраст. Когато скоро е направена имунизация ти имаш под напрежение имунитет, само че към този момент в тийнейджърската възраст 18,20,25 години  - множеството случаи са в тази възраст. По думите му това се дължи на отслабването на имунитета, поради което е потребност бустерна доза, която да обезпечи по-дълга отбрана най-малко в границите на 10-15 години. Считаме, че ще понижим заболеваемостта в тази възрастова група. ", сподели още доктор Кунчев за спомагателната коклюшна ваксина .
За концепцията да се вкара наложителна ваксина против варицела Кунчев съобщи: " Има към момента да се  приказва по тази тематика, тъй като няма единогласие, както от страна на родителите, по този начин и при част от експертите редно ли е да се вкара наложително в календара. Моето персонално мнение е,че пристигнал този миг. Ние имам 30 хиляди случаи предходната година. колкото и да е леко протичаща, да, тя е една от най-леко протичащите, о при 30 хиляди случая и при 0,5% затруднения , това образува една не дребна численост на деца и възрастни, които я карат тежко, от време на време и животозаплашващо. Почти всяка година ние имаме по 2-3 смъртни случая. До в този момент истината беше че хората си я купуват от други страни, само че по-нормалното е тя да е на разположение в  България, когато желаят хората да я създадат, а в случай че идната 1-2 години достигнем до консенсус и да я въведем, както са го създали множеството развити страни. "
На въпрос дали няма да се стресират в допълнение родителите, които знаят, че прекарването на варицела води до пожизнен имунитет доктор Ангел Кунчев съобщи, че " въпросът е за тези 0,5%, които прекарват заболяването с затруднения, които наложени на 30 хиляди случая не са толкоз малко. Тези деца ние желаеме да спасим, а в края на краищата се натрупа достатъчно опит - САЩ и Канада вкараха тази ваксина преди 10-15 години и съвсем във възрастовите групи, които са имунизирани изчезва болестта. "
Д-р Кунчев посочи, че такава численост на заболеваемост има единствено при варицелата, защото тя е ваксинонепредотвратима. 
Относно имунизациите за възрастни основният здравен контрольор съобщи, че за наслада имунизациите са свършили, тъй като по този начин ще се знае какво ще е търсенето - 2 пъти по-високо, " което е хубаво, тъй като в края на краищата концепцията е да защитим, колкото се може повече хора. Много се надявам екипът на министерството да обезпечи задоволително средства и следващата година да е съвсем двойна броя, с цел да може да покрием търсенето. "
Какво писа Actualno.com за приема на БЦЖ имунизацията още през 2016 година може да видите В ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР